torsdag 18. oktober 2012

HØSTVÆR- EPLEMUFFINS OG PAI


 
 
Det er ingenting som å våkne opp til en grå og trist høstmorgen i oktober, hvor tåken ligger tykk over horisonten, og man MÅ ut av sengen. Det var siste dagen på babysang i dag, så da tenkte jeg det hadde vært hyggelig å ta med seg noe godt å spise! Muffins er helt fantastisk til formålet- enkelt og raskt å bake og kjempe lettvint å ta med seg! Disse eplemuffinsene er kjempegode og friske med litt "mat" i også. Til 18 ganske store muffins er oppskriften følgende:
 
ca 8 stk hage epler
6 egg
2ts bakepulver
3dl sukker
5dl hvetemel
300g smeltet margarin
2dl havregryn
4ts kanel
2 ts kardemomme
rosiner og/ eller hvalnøtter er valgfitt å ha i, men veldig godt! Mengde etter smak!
 
Sett ovnen på 200 grader. Smelt smøret og la det avkjøle. Skrell og del opp eplene i båter. Pisk egg og sukker luftig i en kjøkkenmarskin. Tilsett det avkjølte smeltede smøret i den luftige eggedosisen. Tilsett så siktet hvetemel, bakepulver, havregryn, kanel, kardemomme, evt. rosiner og hakkede hvalnøtter. Rør forsiktig til alt er godt blandet. Ha eplebitene i 18 store muffinsformer og fordel røren med skje i formene. Strø med kanel og evt pærlesukker over og sett i forvarmet ovn. La de steke i 15 - 20 minutter. Fint å sjekke om de er ferdige med en kakepinne! Avkjøles på rist.
 
 
 
 
Som husmor, må man også påse at mannen kommer hjem til ferdig middag. På mandag laget jeg en stor pai, som også holder seg til middag i dag. En pai blir bare bedre og bedre for hver dag som går da smakene får blandet seg godt sammen. Jeg lager mye pai og varierer mye på kombinasjonene alt ettersom hva jeg har i kjøleskapet. Denne gangen ble det en versjon med brokkoli, soltørkede tomater, feta ost, rødløk, vårløk og paprika samt en tomatsaus med masse hvitløk i bunnen.
 
PAI SKALL:
 
200 g smør
4 dl hvetemel
1/2 dl olje
2 ss vann
 
Forvarm ovnen til 200 grader. Alle ingrediensene knas sammen til en deig og settes i kjøleskapet i ca 30 minutter. Deigen presses så flat og gjevn ned i en paiform (ca 28 cm i diameter) til ca 3 mm tykkelse. Prikkes med en gaffel for så å forsteke i ca 10 min.
 
TOMATSAUS:
 
1 boks hermetiske knuste tomater, naturell
2 kløfter hvitløk
salt, pepper og sukker etter smak
 
Fres hvitløken i olje, tilsett tomater og smak til med krydder. Kok opp i ca 5 minutter. Hell i tomatsausen i det forstekte paiskallet.
 
EGGE MASSEN:
 
10 stk egg
1 boks creme fraiche eller rømme
1 bunt broccoli
1 pakke soltørkede tomater
1 glass feta ost i terninger
1 rødløk
1 bunt vårløk
1 stk rød paprika
salt og pepper etter smak
jarlsberg ost (el.) revet til topping.
 
Hakk opp grønnsakene til passe biter. Pisk eggene og bland i creme fraishe og krydder. Rør inn de hakkede grønnsakene. Hell massen over tomatsausen i paiskallet og topp med revet ost. Settes i ovnen og stekes ca 1 time på nederste rille. Du vil se at den er ferdig ved at paiens topp "buler" over i formen og koker under lokket! En fantastisk rett som passer til enhver anledning. Varieres enkelt med grønnsaker og kjøtt i egge massen. Serveres med godt brød og en frisk salat!
En perfekt middag på en trist høst dag!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar